skip to Main Content
Landstræneren Ser Tilbage Til Begyndelsen “Drømmen Om VM”

Landstræneren ser tilbage til begyndelsen “Drømmen om VM”

I 2016 blev Det Danske Bagerlandshold en realitet. Et projekt som blev en realitet, efter mange drømme var igangsat. I starten af år 2000 var Danmark kendt på det Europæiske kort med gode præstationer fra forskellige bagere, som drog ud til konkurrencer. Siden da gik det lidt i sig selv igen, og så skal vi tilbage til det med drømmen.

Marts 2012, Europainmessen i Paris. Den nuværende landstræner, Kasper Hansen, som dengang selv var en aktiv konkurrencedeltager, var taget til Paris for at se mere på, hvad Coupe du Monde egentlig var for en størrelse.

– Jeg husker det tydeligt. I det man kom ind på messen og ned til konkurrence området, så fornemmede man med det samme, at den konkurrence var noget særligt. Jeg fandt ud af, at konkurrencen kun blev afholdt hver fjerde år, så alle hold der deltog, var yderst velforberedte. I de dage hvor jeg havde min gang på messen, gik tankerne på, hvor vildt det kunne være, at se de danske farver i den konkurrence igen. Danmark havde været fraværende i en række år, og i den tid, havde konkurrencen ikke rigtig været i tema i Danmark.

– På den sidste dag inden hjemrejse, fik jeg grundlæggeren af konkurrencen, Christian Vabret i snak. Her fortalte han mig, at deltagelse i Coupe du Monde, krævede en kvalifikation først og desuden anbefalede han mig, at man som skulle have sit setup på plads. Det satte tankerne i gang og det var umuligt at slippe den drøm om, at få Danmark tilbage blandt verdens 12 bedste lande.

Vi skruer så tiden frem til 2016, hvor landsholdet blev en realitet ved en enighed mellem Bager – og konditormestre i Danmark, Københavns Bagerlaug og Zealand Business College, som ville stille lokalerne i Ringsted til rådighed. Og herfra gik det stærkt. Ikke kun deltagermæssigt, men også på det kommercielle område:

– Jeg blev spurgt, om jeg havde mod på, at samle et hold som skulle udgøre stammen på landsholdet. Med en fortid i skills regi, havde jeg kendskab til en række talentfulde unge mennesker, som efter skills måske manglede det næste step at komme til. Det kunne vi nu tilbyde med landsholdet. Dernæst var ambitionen, at supplere med nogle mere erfarne folk, både fagligt men også menneskeligt.

– Dernæst fik vi en helt forrygende opbakning fra sponsorer, hvor den ene fulgte efter den anden. Når jeg ser tilbage på forløbet, så kan både jeg og resten af holdet kun være vores sponsorer dybt taknemmelige. De er dem som gør hele vores eksistens mulig. Som udefra stående ser man det måske ikke, men når man bevæger sig bag væggene, så er det helt unikt at opleve, hvilket sammenhold og fællesskab der er blevet skabt mellem landshold og sponsorer.

– For overhovedet at kunne nå til et VM, så kræver det, at alle, ikke kun trænerteam og deltagere tror på det, det skal baglandet også. Interessenterne som afsætter penge til projektet skal tro på, at de visioner vi har formuleret, at de på et tidspunkt kan realiseres. Og den tro, tænk at være fælles i den? Det er stærke sager.

Landsholdet har stort set sponsorer indenfor hvert et område, såsom alverdens køkkenudstyr, mel – og mejeriprodukter, tøj, sukker, ja nærmest alt. Og hvis man spørg landstræneren, så har man forsøgt at holde snuden i sporret for at sikre, at stort set alle områder var dækket ind. Men særligt én ting i sponsorarbejdet har imponeret landstræneren.

– Jeg er helt på røven, hvis man må sige det, over den måde sponsorer og landshold spiller sammen. At opleve, hvordan vores sponsorer er med til, at binde det hele sammen, hvilket jeg tydeligt mærker, når jeg snakker med de fantastiske ansatte hos Valsemøllen, De Danske Gærfabrikker, eller Debic etc. om det kan lade sig gøre med nogle råvarer eller om det er muligt at få produceret en helt unik form, som H.W. Larsens drenge i værkstedet hjælper med, så er samtlige sponsorer der bare, og de er så imødekommende og hjælpesomme alle sammen, at det er helt fantastisk.

– Det vidner også om, hvor mange mennesker der bag dem, som står i frontlinje, hver dag hjælper til med, at gøre landsholdet bedre og stærkere. Der er mange ting, som mange aldrig ser eller hører om, men selv sådan noget som at bestille fly og hotel til så mange mennesker til mange forskellige konkurrencer, der er BKD en stor hjælp og Hanne Vilbrand gør et kæmpe stykke arbejde, og det skal man huske at sætte pris på.

Efter det organisatoriske kom på plads og landsholdet havde haft en række konkurrencer i tiden frem mod 2019, så tjekkede en særlig email ind i slut januar 2019 – landsholdet skulle til VM kvalifikation i Paris i maj måned. Det udøvende hold fik besked og dermed gik forberedelserne i gang. Til kvalifikationen skulle Danmark op imod Belgien, Tyskland, Sverige, Holland og Frankrig. Holdet skulle blive blandt top 3 for at gå videre til finalen.

– Når du møder så kvalificerede modstandere som vi gjorde i kvalifikationen, så skal du yde dit ypperste og så håbe på, at du virkelig rammer dagen. Jeg sagde til deltagerne inden vi rejste, at skulle vi gå videre, så skulle de nok lave en EM 92′, og de gjorde de. Det var en fantastisk dag og aften for hele holdet.

Nu gælder det så VM finalen, og udover at repræsenteret sit eget land, så skal Danmark også forsvarer de nordiske farver som eneste deltagende land. Ifølge landstræneren er forberedelserne gået fornuftigt og han ser positivt på konkurrencen i Paris.

– Jeg synes de har gjort det godt, og ja, det kan altid blive bedre, men de har ydet en stor indsats og et VM er virkelig krævende, det er der ingen tvivl om. Vi tager afsted for at komme på podiet, for hvis du ikke tror på det, så er der ingen grund til at tage afsted. Du skal selvfølgelig have respekt for din modtander, men så heller ikke mere. Nu tror jeg også, at alle glæder sig til at skulle afsted og jeg må bare sige, når jeg ser tilbage, ikke bare på VM forløbet, men på alle de konkurrencer vi har været til, så kan man ikke andet end, at være enormt stolt af alle dem som arbejder hårdt for at få landsholdet til tops – de er nogen fantastiske mennesker.

VM afholdes fra d. 11 til 14 januar på Europain i Paris. Landsholdet ankommer til Paris torsdag d. 9 januar kl. 12:00 og skal i konkurrence d. 13 januar. Præmieoverrækelsen finder sted d. 14 januar fra kl. 11:00

Back To Top